Minimalizm Nedir
- 25.10.2021
- 0
Minimalizm Nedir?
En basit anlamıyla sadecilik anlamına gelen minimalizm, bireyin günlük hayatta kullanmadığı, daha çok ona yük olan düşünceleri, eşyaları ve fikirleri, hayatından çıkarıp onlar yerine daha yalın, daha sade ve daha faydalı olanlarla yaşamak isteme felsefesi olarak da tanımlanabilir. Bu yalınlaşma kendini asli ihtiyaçlardan mahrum bırakma olarak görülmemelidir aksine minimalizm, hayatına faydalı olanla devam etme sanatıdır.
Minimalizmin Önemi
Minimalizmin neden önemli olduğunu günlük hayatımızda kullandığımız ve daha çok kullanmadığımız eşyalara bakarak kolayca görebiliriz. Örnek olarak hepimiz salon kültürüyle büyümüşüzdür. Peki neydi bu salon gelin bir de gerçekçi bir yaklaşımla bakalım. Salonlar görünürde özellikle annelerimizin özel günler ve misafirler için temiz tuttuğu bir odaydı ama odanın içindeki eşyalara gelince durumun bir de gösteriş boyutunu görüyoruz çünkü içi bardaklarla dolu vitrinler ve üzeri dantellerle dolu masalar ve dolaplar aslında hiç de ihtiyacımız olmayan eşyalardır. Benzer şekilde mutfaklar, oradaki dolapların da içlerinde onlarca tencere, bardak, tabak, çatal-kaşık vardır. Evin bölümlerinden çıkıp kişisel dolaplarımıza gelince de bu durum değişmez. Çoğumuzun dolabında ihtiyacımızdan çok çok daha fazla kıyafet vardır. Bu kadar eşyanın ihtiyaçtan çok yük haline geldiğini biliriz ama çoğumuz bu durumu değiştirmekten de kaçınırız. İşte minimalizm tam da buna karşıdır: kullanılmayanı ve fazla olanı elde tutmak. Bu yüzden minimalistler çoğunluğun aksine hem geleneklerin hem de modern hayatın ''ihtiyaç''larından kendilerini arındırıp daha sade bir yaşam tarzını benimserler.
İnsanlar Neden Minimalist Yaşamayı Seçer?
Modern hayatın ve bununla beraber gelen teknolojinin getirdiği birçok gerekli-gereksiz bizim hayatımızı kimi zaman kolaylaştıran kimi zaman ise yük olan yüzlerce yeni eşya vardır. Özellikle bu ‘yeni’ kelimesine dikkat çekmek istiyorum çünkü bu kavram devamlı olarak hayatımıza fazladan bir şeylerin dahil olmasına sebep olur; örneğin cep telefonları. Evet, sosyal hayatımızı sürdürebilmek ve insanlarla iletişim halinde olmak için cep telefonlarına ihtiyacımız vardır ama bu teknolojik aletin yanında getirdiği kulaklık, şarj aleti, telefon kutuları gibi aletler bazen ihtiyaçtan çok bizim için yüktür. Minimalist yaşamak isteyen insanların çoğu hayatındaki bu biriktirdiği ihtiyaç fazlası materyallerden rahatsız olduğu için bu yaşam tarzını seçer. İnsanların bu yaşam tarzını benimsemesinin birçok nedeni olabilir. Bazı insanlar ekonomik olarak rahatlamak için yapar bunu, bazıları zihinsel olarak daha rahat yaşamak için bazıları ise sadece bu yaşam tarzını daha huzur verici bulur ve böyle yaşamak ister.
Nasıl Minimal Bir Yaşam Sürdürülebilir?
Bu felsefi görüşle hayatına devam etmek isteyen insanlar öncelikle bu yaşama nasıl erişmek istediklerine karar vermelidirler. Bu noktada hayatlarına sil baştan mı başlamak istedikleri veya halihazırda var olan yaşam tarzlarında sadeleşmeye mi gitmek istedikleri büyük önem taşır çünkü bu yaşam tarzını benimsemek için kararlı ve kendini adamış olmak çok önemlidir. Gelin biz bu yazıda var olan yaşam tarzlarında sadeleşmeye gitmek isteyen insanları ele alalım. Bu insanlar için izlenmesi gereken yol birkaç basit sorudan geçer.
Bu soruları şöyle sıralayabiliriz:
Bu eşyaya ne sıklıkla ihtiyacım oluyor?
Bu eşyayı en son ne zaman kullandım?
Evde tutmak için temizlemeye değer mi?
Eşyanın özel bir anısı var mı?
Bu eşyadan elimde birden fazla var mı?
Bu eşya olmazsa hayatım zorlaşır mı?
Tekrardan ihtiyaç duymam halinde kolayca temin edebilir miyim?
Kendi kendimize bu soruları sorduktan sonra aldığımız cevapların çoğunluğu eşyanın temel ihtiyaç olmadığı yönünde ise bu eşyayı evde tutmaya gerek yoktur. Böyle basit sorular sayesinde aslında bizim düşündüğümüz kadar hayatımızda ihtiyaç duymadığımız şeyleri elimizden çıkarıp daha sade bir hayata geçiş yapabiliriz.
Minimalizmin Hayatımıza Nasıl Katkıda Bulunur?
Bu yaşam tarzı sayesinde hayatımıza hem daha az karmaşık hem de daha ekonomik bir şekilde devam edebiliriz. Mesela bir minimalist olursak bir kıyafeti almadan önce ona benzer bir şeye sahip olup olmadığımızı sorgularız veya bir mutfak gereci alırken ondan evde var olup olmadığını ya da evdekinin kullanılabilir durumda mı olduğunu düşünürüz. Bu yaklaşım da hem parasal olarak bizi rahatlatır hem de bize ihtiyaçtan çok yük olacak bir şey almamış oluruz. Minimalizmin bize kattıkları sadece bunlar da değildir aynı zamanda daha dingin bir zihne de erişmiş oluruz. Etrafımızda ne kadar az kalabalık olursa zihnimizde o kadar dağınık ve düzensiz olur. Bu karmaşadan kurtulmanın en iyi yolu da etrafımızdaki fazlalıklardan kurtulmak olacaktır ve zamanla fark edilecektir ki böyle yaşamak çok da kolay olacaktır.
Minimalist Yaşayan Ünlü İsimler
Bu yaşam tarzının ne kadar faydalı olduğunu iyice anlatabilmek için bazı ünlü isimlerden örnek vermek istiyorum. Apple firmasının kurucusu Steve Jobs ve Facebook şirketinin kurucularından biri olan Mark Zuckerberg bu isimlere en iyi örneklerdendir. Minimalist yaşamak bu isimlerden bir şeyler eksiltmediği gibi tersine para gibi günümüz dünyasında önemli bir aracı da onların hayatına katmıştır. Bu felsefi görüşle yaşayan ünlüler sadece bu iki isimle de sınırlı değildir. Ünlü bir kitaptan uyarlama film serisinden tanıdığımız Emma Watson, bulunduğu her yapımı başarılı olmuş bir diğer isim Jennifer Lawrence, yine Hollywood dünyasından tanıdığımız Julia Roberts, Keanu Reeves ve Keira Knightley minimalistik yaşam tarzını hayatlarına iyi bir şekilde entegre etmiş isimlerdendir.